czwartek, 23 lipca 2020

Czy kwas foliowy jest potrzebny jedynie ciężarnym?



Od czasu do czasu spotykam się z opinią, że kwas foliowy jest witaminą niezbędną jedynie kobietom w ciąży. Faktycznie, odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Warto jednak wiedzieć, że to nie jedyne działanie tego składnika - pełni wiele ważnych funkcji w organizmach kobiet i mężczyzn, w każdym wieku i stanie fizjologicznym.




Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W czystej postaci występuje jedynie w preparatach syntetycznych - w żywności znajdują się jego pochodne, foliany

Oto ich funkcje w organizmie:
  • udział w rozwoju wszystkich komórek ciała (biorą udział w syntezie DNA i RNA)
  • znacząca rola w funkcjonowaniu układu krwiotwórczego i nerwowego 
  • udział w syntezie niektórych hormonów (adrenaliny, noradrenaliny, tyroksyny) oraz barwników skóry i włosów (melanin)
  • pomoc w ochronie przed miażdżycą (zapobiega wzrostom stężenia we krwi substancji przyczyniającej się do wystąpienia tej choroby - homocysteiny)
  • zapobieganie wadom cewy nerwowej u noworodków

W Polsce i na świecie wyjątkowo często odnotowuje się niedobory folianów. Może mieć to związek z:
  • nieodpowiednią dietą (zbyt mało surowych, nieprzetworzonych produktów)
  • niedostatecznym wchłanianiem lub wykorzystaniem folianów, co może być spowodowane: chorobami układu pokarmowego, przyjmowaniem niektórych leków (w tym pigułek antykoncepcyjnych), alkoholizmem, paleniem papierosów
  • zwiększonym zapotrzebowaniem (kobiety w ciąży, wcześniaki, dziewczęta w okresie dojrzewania, osoby w podeszłym wieku)
  • zwiększonym wydalaniem

Oto możliwe skutki niedoborów:
  • anemia megaloblastyczna (nieprawidłowa synteza komórek krwi)
  • podwyższone stężenie homocysteiny we krwi - jak wspomniałam wyżej, może to być jeden z czynników wystąpienia miażdżycy
  • dysfunkcja umysłowa u osób starszych
  • rozwój niektórych nowotworów
  • niedorozwój łożyska, spontaniczne poronienia, wady cewy nerwowej noworodków

Nadmiar folianów nie jest toksyczny. Duże dawki mogą jednak maskować niedobory witaminy B12, więc nie należy podawać ich w anemii.
Źródła w pożywieniu
M.in.: zarodki pszenne, nasiona roślin strączkowych, warzywa (w tym ziemniaki), owoce, sery, jaja, mleko, mięso, wątroba. Omawiana witamina jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych i kwaśne środowisko. Duże straty następują podczas przechowywania, przetwarzania i gotowania żywności (szczególnie w dużej ilości wody). Dlatego też dobrze jak najczęściej sięgać po świeże, nieprzetworzone produkty. 

Ważne, aby od samego początku ciąży (a najlepiej jeszcze przed nią) kobieta dbała o odpowiednią podaż folianów i/lub je suplementowała. W tym szczególnym okresie koniecznie należy skonsultować się z lekarzem przed sięgnięciem po jakiekolwiek preparaty! 

Mam nadzieję, że ten post rozwieje choć trochę wątpliwości dotyczących funkcji kwasu foliowego i okaże się dla kogoś ciekawy i przydatny :) Pozdrawiam
http://www.squash.com.pl/forum/usrinfo.php?id=54262&rid=54262&a=a

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz