Jak wybrać dobry olej spożywczy?
Dzisiaj pokażę Wam ciekawostkę - stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 w kilku powszechnie znanych olejach. Więcej o tych składnikach odżywczych możecie poczytać w moim poście sprzed roku - Wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe - rola w organizmie. Optymalny stosunek wspomnianych kwasów powinien wynosić w naszej codziennej diecie 4-5/1. Niestety, u przeciętnego Polaka stosunek ten jest bliższy 20/1... Dlaczego? Kwasy omega 6 są bardziej powszechne w naszym tradycyjnym pożywieniu, niż omega 3. Warto spróbować obniżyć tą liczbę, choćby poprzez wybór odpowiedniego oleju. Spójrzcie na poniższą listę i zastanówcie się, który będzie najlepszy, a który najgorszy:
Biorąc pod uwagę naszą typową, codzienną dietę widzimy, że warto ją wzbogacić w olej lniany i rybny. Na co dzień, do smażenia i sałatek, najlepszy będzie... rzepakowy! Olej słonecznikowy lepiej omijać.
Nie skreślajmy popularnej oliwy z oliwek - jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobry wpływ na nasz organizm - obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL. Nie musimy jednak koniecznie mieć jej w swoich kuchniach - nasz najzwyklejszy olej rzepakowy ma podobną zawartość kwasu oleinowego. Może dlatego jest nazywany oliwą Północy?
Jaki olej króluje w Waszych kuchniach?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz